Bananowa pielęgnacja

Bananowce należą do najstarszych roślin uprawianych na Ziemi. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z „Buddhist Pali” (6 wiek p.n.e.) oraz z hinduskich poematów epickich „Mahabharata i Ramayana”. Ich praojczyzną jest południowa Azja.




Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu. Banan bogaty jest tez w potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka. Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.

Dla uzyskania trwałych efektów warto stosować banany nie tylko w kosmetyce, ale także na stałe włączyć ten owoc do diety. Mimo, iż banany są dość kaloryczne, stanowią doskonałe źródło wielu witamin i minerałów, niezbędnych między innymi dla utrzymania włosów w dobrej kondycji.






Maseczka z banana ujędrni, nawilży i odżywi skórę, poprawi też jej koloryt. Stosowana regularnie - raz na tydzień, może wpłynąć na spłycenie drobnych zmarszczek, zapobiegnie wiotczeniu, zmiękczają skórę, odświeżają i oczyszczają ją, łagodzą podrażnienia.

BANAN DLA WŁOSÓW:

hawajska maseczka:

wzmocni i odżywi pozbawione blasku, przesuszone pasma włosów. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy rozgnieść banana widelcem i rozprowadzić po całej długości wilgotnych kosmyków.
By wzmocnić działanie kuracji warto owinąć włosy folią (ew. foliowym czepkiem) i ręcznikiem by utrzymać ciepło.Po upływie 15 minut myjemy głowę delikatnym szamponem.Maseczka ożywi włosy i doda im elastyczności. Pielęgnacyjne właściwości banan zawdzięcza dużej zawartości potasu.100g bananów zawiera 0,51 mg witaminy B6, która reguluje prace gruczołów łojowych,  zapobiega łupieżowi i przetłuszczaniu się włosów.

Banany - Dominika Figurska poleca

MASECZKA NA TWARZ:

bananowa I
(dla cery suchej):
Banana rozgniesc na papkę, zmieszac z 3 łyżeczkami twarożku i jednym żółtkiem . Nakładac na twarz, łokcie, dłonie i kolana na 15 min.Banan to “magazyn” odżywczych witamin, magnezu, żelaza potasu i fosforu. Ma zastosowanie przy zmiękczaniu suchej i łuszczącej skóry, łagodzą podrażnienia i poprawiają elastyczność
bananowa II (dla skóry suchej, wrażliwej, skłonnej do podrażnień):
Rozgniecionego banana wymieszać starannie z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.Doskonale nawilża, wygładza, likwiduje podrażnienia. 




bananowo – mleczna (nawilżająca, do cery wrażliwej):
Połówkę banana rozgnieć na jednolitą masę. Dodać 2 łyżeczki mleka (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu i całość dobrze wymieszać. Nałożyć na twarz na 15 min., zmyć ciepłą woda. 
z banana i śmietanki
Rozgniatamy widelcem połowę banana i mieszamy ze słodką śmietanką. Możesz także dodać kilka kropel soku z cytryny. Nałóż maseczkę na twarz, szyję i dekolt. Aby papka lepiej przylegała do skóry przykryj ją wilgotną gazą. Po 15 minutach zmyj ciepłą wodą. Ta najprostsza domowa maseczka doskonale zmiękcza suchą i łuszczącą się skórę i ujędrnia ją, poprawia elastyczność i odświeża. Maseczkę można także zaaplikować na dłonie, a nawet łokcie i kolana.


z banana, miodu i jogurtu
Zmieszaj łyżeczkę miodu, dwie łyżeczki jogurtu i świeżego banana. Tak przyrządzoną papkę nałóż na twarz. Pozostaw na twarzy dopóki skóra nie przesiąknie składnikami odżywczymi. Zmyj ciepłą wodą.
odżywcza z banana i oleju z pestek winogron
Rozcieramy banana z łyżeczką oleju z pestek winogron. Nakładamy na twarz i szyję na około 20 minut. Zmywamy letnią wodą. Maseczka rewelacyjnie odżywia skórę i poprawia jej koloryt, a olej z pestek winogron jest doskonałym źródłem witaminy E. Jeśli nie masz oleju z pestek winogron możesz użyć z powodzeniem oliwy z oliwek.



z bananem i oliwą
Jeden dojrzały banan (najlepiej taki, którego skórka już brązowieje),kilka kropel witaminy E (można kupić kapsułki z witaminą E w aptece) – jeśli akurat nie masz w domu witaminy E to możesz zastąpić ją: łyżką oliwy z oliwek lub łyżką oleju z pestek winogron albo kilkoma kroplami olejku migdałowego.Banana trzeba obrać, pokroić na talarki i rozgnieść widelcem na papkę. Dodać witaminę E bądź olejek i dokładnie wymieszać. Teraz już tylko nakładamy maseczkę grubą warstwą na dekolt, szyję i twarz i trzymamy ok. 20 minut. Dla lepszego efektu można owinąć szyję folią spożywczą, a następnie ręcznikiem. Folię można nałożyć też na twarz – zostawiając otwór do oddychania. Po 20 minutach zmywamy maseczkę ciepłą wodą.

Maseczka z banana ujędrni, nawilży i odżywi skórę, poprawi też jej koloryt. Stosowana regularnie - raz na tydzień, może wpłynąć na spłycenie drobnych zmarszczek, zapobiegnie wiotczeniu skóry.


Komentarze

  1. Nie dość, że pyszne to jeszcze upiększają. Jestem jak najbardziej za wykorzystaniem bananów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz