Mleczko pszczele

Royal Jelly czyli królewski dar, daje królowej pszczół ogromną witalność i długowieczność. W ten sam sposób działa na naszą skórę. Mleczko pszczele jest stosowane w kosmetologii jako preparat antybakteryjny oraz przeciw starzeniu się skóry Wzmocnienie organizmu, poprawa apetytu, zwiększenie sprawności fizycznej, polepszenie pamięci - to tylko kilka z wielu właściwości mleczka pszczelego. .


Mleczko pszczele produkowane jest przez młode pszczoły - robotnice, między 5 a 14 dniem ich życia. Mleczkiem są karmione wszystkie larwy w ulu natomiast matki pszczele w większej ilości. Dlatego, jak wynika z badań matki pszczele żyją od 4 do 6 lat, a robotnice tylko około miesiąca. Mleczko pozyskuje się z mateczników w okresie od połowy maja do końca lipca. Swoją konsystencją przypomina gęstą śmietanę. Jest koloru białego z perłowym odcieniem. Posiada specyficzny, lekko kwaśny smak.


Świeże mleczko zawiera wiele cennych składników, takich jak białka, cukry, lipidy, kwasy organiczne, hormony, enzymy i biopierwiastki oraz witaminy. Mleczko pszczele jest produktem nietrwałym, wrażliwym na światło i wysokie temperatury. Szybko żółknie i wysycha, a jego aktywność biologiczna obniża się na skutek rozkładu wielu składników. Zamknięte w szczelnych pojemnikach, w temperaturze pokojowej zachowuje swoje właściwości przez kilka dni. Jednak przechowując je w lodówce w temp. 0 - 5 °C można korzystać z niego nawet przez rok. Aby wydłużyć czas przydatności, mleczko powinno się konserwować alkoholem, bądź miodem.


Mleczko pszczele stosowane jest w kosmetyce ze względu na właściwości antybakteryjne i spowalniające proces starzenia się skóry. Doskonale nawilża i wygładza skórę, przywracając jej naturalną świeżość. - To rewelacyjna substancja przeciw starzeniu się skóry. Zwłaszcza w produktach naturalnych, jest ważnym składnikiem kremów, balsamów i płynów przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej .Ponadto ma działanie tonizujące, reguluje wydzielanie sebum i poziom nawilżenia skóry.

Cudowne działanie na skórę wykazuje nie tylko mleczko. Właściwości upiększające innych preparatów pszczelich, takich jak miód, wosk, czy propolis znane są od wieków. Często znajdują się w składzie kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy i rąk.


Miód-wygładza i rozjaśnia skórę oraz wpływa na nią odżywczo i regenerująco. Pobudza metabolizm skóry, poprawia jej ukrwienie. Zapobiega utracie wody z naskórka oraz powstawaniu wyprysków.
Wosk-pszczeli uelastycznia i zmiękcza skórę. Dzięki niemu kosmetyki łatwiej się rozsmarowują. Najczęściej stosowany jest do wyrobu balsamów, emulsji i mleczek.
Propolis-czyli tzw. kit pszczeli, w ulu służy jako materiał budulcowy. Jego ekstrakt ma właściwości regenerujące i przeciwtrądzikowe. Zapobiega również nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry.



Komentarze